A MAXISZER Kft. a weboldalán cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa.
mennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen.
 
Folytatás
Termékek Menü

Salgó polc VS ERREX kapcsolható polcrendszer

Mit kapunk ma a magyar piacon Salgó polc néven? ÉS MIÉRT ??????

A SALGÓ POLCRENDSZER

Munkánk kapcsán sokszor kerülünk olyan helyzetbe, hogy partnereinknek el szeretnénk mondani, milyen polcrendszer típusok kaphatók az itthoni piacon. Mi a különbség az egyik, illetve a másik rendszer között. Megpróbálom ezt minél közérthetőbben elmagyarázni.

Sajnos vannak olyan piaci szereplők, akik - tételezzük fel, hogy nem piacszerzés, megtévesztés céljából, hanem – a nem megfelelő műszaki ismeret hiányában külföldről származó kapcsolható polcrendszereket Salgó kapcsolható rendszernek nevezik. 

Nos, ez nem így van. Salgótarjánban 1969 óta gyártják a - korábban Dexion-Salgó, ma Salgó, UNI és még ki tudja, hány néven illetett csavarkötésű polcrendszert. Nem csoda, hogy vannak, akik a nagy, ipari polcrendszereket is Salgó polcnak nevezik. Hát, nem így van. A Salgó polc egy csavarkötésű polcos állványrendszer elnevezése, és nem több.

Olyan ez, mint a Stihl fűrész, Bacon szalonna, stb. Szerintem van olyan ember, aki a Husqvarna szaküzletben is Stihl fűrészt keres.

Mi a különbség a Salgó, a Dexion-Salgó és a Dexion csavarkötésű polcrendszerek között?

Mindhárom típus kompatibilis egymással.
Ha valakinek otthon van régi Dexion - Salgó polcrendszere, azt ma is kiegészítheti új elemekkel.

Mit jelent, hogy egy állványrendszer csavarkötésű, vagy kapcsolható?

Salgó csavarkötésű rendszereknél a Salgó polcok és a Salgó lábak összeillesztése csavarkötéssel történik, míg a kapcsolható rendszereknél az elemek illesztése valamilyen egyszerű kapcsolódó egységgel oldható meg. Utóbbi előnye, hogy a kivitelezés nagyságrendekkel gyorsabb, az állványrendszer átalakítása sokkal egyszerűbb. Ezáltal időt takarítunk meg. Az idő meg mint tudjuk, pénzt jelent.

Akkor felejtsük el a Dexion-Salgó, Dexion vagy Salgó csavarkötésű rendszereket?

Attól függ, mire akarjuk használni a Dexion-Salgó, Dexion vagy Salgó csavarkötésű rendszerelemeket.

Ha én polcrendszert szeretnék a raktáramba, már biztos nem csavarkötésű rendszert választanék, hanem valamilyen korszerű kapcsolható állványrendszert. Pl. az általunk forgalmazott ERREX polcrendszer remek választás :)

Más kérdés, hogyha a meglévő Salgó csavarkötésű rendszert akarjuk kiegészíteni, bővíteni, akkor választhatunk Dexion-Salgó, Dexion vagy Salgó típust, mert a hazai gyártás miatt ez a rendszer a legelterjedtebb. Így kiegészítése a meglévő elemekkel biztosított.

Másfelől a Salgó csavarkötésű polcrendszer elemekből, mint a gyerekek fémépítőjéből egyszerűen építhető lépcső, tartószerkezet. Jellemző, hogy amikor pl. ERREX kapcsolható polcrendszerből mi is galériát (Több szintes, járófelülettel rendelkező polcrendszert) tervezünk, akkor a lépcsőt illetve a járófelületet és annak tartószerkezetét sokszor még Salgó vagy Dexion elemekből tervezzük meg. 

Miért van az, hogy a Dexion-Salgó, Dexion vagy Salgó csavarkötésű polcrendszerek lábmérete és polcmérete nem metrikus osztású? Pl. a láb hossza 2000 mm helyett miért 1981 mm? A polc szélessége miért 915 mm?

A Dexion csavarkötésű polcrendszer elemek először Angliában készültek. Az ottani méretrendszer a coll mértékegység rendszeren alapul. A Dexion méretrendszer alapegysége a RASZTER (R) , ami 76,2 mm-nek felel meg. Az 1981 mm hosszú láb 26 R, vagyis 26 x 76,2 = 1981 mm. A 915 mm széles polc 12 R széles. (12 x 76,2 = 914,4 mm).

 

A Salgó polcrendszerek hazai gyártása némileg alkalmazkodott a mi metrikus rendszerünkhöz, így már elérhető pl. a 600 x 1000 mm alapterületű polclemez is. De a Salgó lábak hosszmérete mindig is coll rendszerű maradt.

Mit jelent az, hogy alap és kiegészítő mező, vagy alapmező és fűzött mező?

Először is: mi a mező? Mi a raktártechnikában egy mezőnek azt az egységet nevezzük, ami rendelkezik lábakkal, polcokkal, merevítő- és kötőelemekkel. Az alapmező a Dexion-Salgó, Dexion vagy Salgó csavarkötésű rendszereknél négy tartólábbal (profillal) rendelkezik és a szükséges számú Salgó polcokkal. Ezen kívül tartalmazza mindazon Salgó polcrendszer kiegészítő elemeket, mely az összeépítéshez szükségesek.
Az alapmező egy önállóan megálló, használható egység.

A kiegészítő mező az alapmezőhöz épített egység, vagy egységek. Így elmondható, hogy egy polcsor mindig egy alapmezőből és szükséges számú kiegészítő mezőből áll.
A Salgó polcrendszereknél a kiegészítő mező rendelkezhet két lábbal, de akár ugyanúgy négy Salgó lábbal is, mint az alapmező. Az utóbbi esetben a Salgó polcok terhelhetősége magasabb, hiszen a polcsarkok mindegyikét fogja a láb. Viszont ez a megoldás drágább (a plusz lábak miatt) mint a két lábas verzió. (Lásd a képet)

 

(A kapcsolható polcos állványrendszerek, de a rakodólapos állványrendszerek is alap- és kiegészítő mezőkből épülnek fel)

Azonnali elérhetőség
Tel:
+3632422334
Email:
maxiszer@maxiszer.hu